Februari 2017

Wie zijn wij

Wie zijn wij
Kringloopwinkel De Groene Sluis is een ruim opgezette winkel met mooie, schone 2e hands spullen in Lelystad. Er werken ruim 100 vrijwilligers. Doel van de winkel is om de winst uit te reiken aan goede doelen in of rond Lelystad. Ook wil de kringloopwinkel zorgdragen voor het milieu.
 

Structuur
De Groene Sluis is een stichting; in het bestuur zitten Jelte Post (voorzitter), René Haaijer (penningmeester) en Jan Woertel (algemeen bestuurslid).

Wim Cruiming is kringloopmanager, Gert Esenkbrink is de filiaalleider, Huub Kools is de magazijnmeester, Janneke Pikkert is de projectcoordinator.
Er zijn 6 vrijwilligers die een verantwoordelijke taak op zich nemen in de winkel werkzaamheden. Samen met alle vrijwilligers wordt op deze manier de winkel draaiende gehouden.

Initiatief
5 mei 2012 is de winkel open gegaan. De initiatiefnemers voor De Groene Sluis zijn Richard, Wim en Janneke. Wim verwoordt de motivatie een kringloopwinkel te beginnen als volgt: "Ons gemeenschappelijke ideaal is om met dit project geld in te zamelen voor goede doelen in en om Lelystad. Naast het steunen van goede doelen dragen we ook een steentje bij aan het milieu; goederen worden niet weggegooid maar krijgen een tweede leven. Tot slot streven wij ernaar de winkel een maatschappelijke functie te geven. Het moet een plek zijn waar mensen ook naar binnen lopen voor een kopje koffie en een praatje.”

De Groene Zus
Vanaf oktober 2016 is een tweede vestiging geopend in de binnenstad, De Groene Zus.
Bij De Groene Zus kan men, naast een kringloopwinkel op de eerste verdieping, een kast huren waarbij de opbrengst voor de huurder zelf is. Ook kan er kleding ingebracht worden waarbij 50% van de opbrengst naar de klant gaat.
Zie www.groenezus.nl voor meer informatie.
De Groene Sluis is lid van Branche Kringloopbedrijven Nederland

Keurmerk

De Groene Sluis heeft het keurmerk voor kringloopwinkels gehaald, een keurmerk dat uitgereikt wordt door Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland.

Vrijdag 7 september 2018 werd de uitreiking gevierd in een gemêleerd gezelschap van netwerkrelaties en vrijwilligers van De Groene Sluis, met wethouder van Wageningen als speciale gast. Er werd tijd genomen voor een goed gesprek en iedereen kon zijn mening geven over stellingen bij het spel petje-op, petje-af.

Het gesprek ging over de toekomst van kringloopwinkels in Nederland/Lelystad. Interessante gespreksonderwerpen die naar voren kwamen:

  • De Groene Sluis gaat de uitdaging aan om in 5 jaar het restafval van De Groene Sluis met de helft te verminderen, door middel van betere scheiding en upcycling (upcycling is ander materiaal maken van grondstoffen: olievat wordt lamp).
  • De directeur van de branchevereniging is duidelijk: discounters zijn geen concurrent van de kringloopwinkels: de diversiteit, kwaliteit en het soort materiaal verschilt wezenlijk tussen kringloopwinkels en discounters.
  • Een idee dat goed ontvangen werd is dat er over een aantal jaren een soort Sluis zou kunnen komen die gerund wordt door een kringloopwinkel om goederen die anders naar de stort worden gebracht eerst uit te zoeken op herbruikbare materialen.

Door de gesprekken werd er verbinding gebracht tussen de aanwezigen, zo vraagt één van de goede doelen, MILA, meer nadruk op jongeren en re-integratie bij kringloopwinkels, ook wordt de vraag besproken hoe lokale kringloopwinkels meer kunnen samenwerken door onderling upcycle materialen te verdelen. De gemeente wil kringloopwinkels nog meer betrekken bij het duurzaamheidsbeleid en de verbinding om gezamenlijke in groene energie te participeren spreekt alle partijen aan.