Duurzaamheid

Eén van de doelstellingen die stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis wil behalen, is een consistente bijdrage te leveren aan een beter milieu. Stichting Kringloopwinkel wil graag z’n steentje bijdragen om goed voor de aarde te zorgen. Dit doen we op meerdere manieren.

Hergebruik

Door tweedehands goederen te verkopen zorgen we goed voor het milieu. Hergebruik van goederen scheelt in de grondstoffen productie, daarnaast scheelt het transportkilometers naar Nederland, levert het minder CO2 uitstoot op en komen er minder pesticiden in ons ecosysteem. Concreet: elke keer dat we een tweedehands broek kopen besparen we ongeveer 7.500 liter water in de productie, en 2.500 liter water voor een shirt. Katoen telen kost veel water en er worden veel pesticiden gespoten op de plant, wat in de grond komt en daarna weer in de regen. Dus 2e hands goederen kopen is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook goed voor het milieu!

Weetje: door een tweedehands broek te kopen in plaats van een nieuwe, bespaar je ongeveer 7500 liter water!

Recyclen

Het innamepunt van De Groene Sluis krijgt veel goederen binnen. Deze gaan allemaal door onze handen, waarbij we kijken of de goederen heel, schoon en verkoopbaar zijn. Helaas zitten er soms goederen tussen die niet verkoopbaar zijn of waar een onderdeel te verkopen is en de rest niet. Deze goederen proberen we zo goed mogelijk te scheiden, zodat deze grondstoffen zo goed mogelijk gerecycled kunnen worden. Denk aan hout, hard kunststof, papier (ook boeken), elektrische apparatuur die het niet meer doet, kleding, glas, ijzer/metaal, etc. Deze grondstoffen kunnen goed hergebruikt worden, maar wanneer ze goed gescheiden aangeleverd worden, zijn er ook prima nieuwe goederen van te maken. Op deze manier hebben we weinig afval en veel grondstoffen. Zo proberen we zo min mogelijk restafval te creëren, want behalve verbranden kan daar niets meer mee gedaan worden.

Onder andere door upcycling proberen we zo min mogelijk goederen in de recyclebakken te laten belanden. Zo zorgen we samen voor een duurzaam Lelystad!

Denken in cirkels

Hoe handig zou het zijn dat je als klant niet meer hoeft te kiezen waar je spullen heen moeten, of dat je niet meer door heel Lelystad moet rijden om je spullen op verschillende plekken kwijt te kunnen: bij De Groene Sluis of bij het afvalbrengstation. We denken dat het heel praktisch zou zijn als dat fysiek op één locatie zou zijn.

Dáár denken we over na, samen met ROC en met de gemeente Lelystad. We hopen dat we in de toekomst een Circulair Ambachtscentrum kunnen gaan krijgen in Lelystad, waar alles met grondstoffen, van recycling, tot demonteren, reparatie, kringloopwinkel en het onderwijs over dit alles op één plek te vinden is. Waar, wanneer en hoe; dat wordt nu onderzocht.

We hebben als drie partijen subsidie gekregen om alle mogelijkheden van een Circulair Ambachtscentrum te onderzoeken. Daar zijn we erg blij mee.

Circulaire economie

Bekijk de gastles die wij gaven aan leerlingen die de leerlijn Circulaire Regionale Economie van het MBO college Lelystad volgen. Doel van deze leerlijn is dat circulariteit binnen alle leerjaren van het mbo-onderwijs een prominente rol krijgt. Student leren van de circulaire processen en innovaties van bedrijven uit de regio; vanwege corona middels een aantal online (video) gastlessen. De Groene Sluis is één van de partners. Bekijk hieronder de gastles waarin wij o.a. meer vertellen over de R-ladder.

Upcycling

Upcyclen betekent dat je iets anders maakt van oude en ‘onbruikbare’ materialen. De waarde van de grondstof neemt toe omdat materialen niet weggegooid of gerecycled worden. De Groene Sluis denkt na over wat de plek kan zijn van grondstoffen in het maken van nieuw materiaal. Bijvoorbeeld een oude fiets die we anders weg zouden gooien, het wiel er van af halen en daar een lamp van maken. Zo krijgt iets een nieuwe bestemming; dit heet upcycling. Iets krijgt meer waarde.

Bij De Groene Sluis houden we hiervan! Zo organiseren wij af en toe workshops, zoals de workshop ‘Van shirt naar sjaal’. Inspiratie opdoen? Bekijk het bericht Upcyclen kun je leren of blader eens door ons magazine ‘Ons Groene Verhaal’ waarin u diverse DIY tips vindt.

Niet nieuw, wel mooi!

Van iets ouds iets nieuws maken: dat willen we bij De Groene Sluis de komende jaren steeds meer gaan doen. Daardoor zouden minder producten weggegooid moeten worden.

LEES MEER

Doneren

Als we babygoederen over hebben, worden deze via een organisatie aan tienermoeders gegeven, fietsen kunnen bijvoorbeeld via de Fietsbank aan mensen worden gegeven die geen fiets kunnen betalen. Ook krijgen we wel eens aanvragen voor goederen via organisaties in urgente situaties. Zo proberen we zo min mogelijk goederen in de recyclebakken te laten belanden.

Fairtrade

De Groene Sluis wil graag een bijdrage leveren aan zo eerlijk en duurzaam mogelijke handel, dichtbij en ver weg. Dit doen we onder andere door Fairtrade koffie en thee te verkopen in onze lunchroom De Groene Tafel. Ook drinken we in de eigen kantine Fairtrade koffie en thee.

Energie

De panden van De Groene Sluis en De Groene Zus hebben LED verlichting en maken gebruik van groene stroom. We zoeken ook naar manieren om eigen energie op te gaan wekken, want bij alle ramen lekt er veel warmte.

Mocht u ideeën hebben rond upcycling en hoe Kringloopwinkel De Groene Sluis en De Groene Zus nog beter onderdeel van een circulaire economie kunnen worden en duurzaamheid vorm kunnen geven, dan horen we dat graag. Stuur ons een berichtje via het contactformulier!