De Groene Sluis opent derde kringloopwinkel in Lelystad!

Kringloopwinkel De Groene Sluis opent een derde kringloopwinkel in Lelystad. Dit meldt projectcoördinator Janneke Pikkert in een interview, dat paginagroot in de FlevoPost verscheen.

In de nieuwe winkel, genaamd De Groene Haven, zullen tweedehands kleding en kleine huishoudelijke artikelen verkocht worden. De winkel is met ingang van 10 juli 2019 iedere werkdag open van 13.00 tot 16.00 uur. De kringloopwinkel is te vinden in Inloophuis Open Haven van het IDO aan de Fjord 155 te Lelystad.

Winkel voor de buurt

Stichting IDO (Interkerkelijk Diaconaal Overleg) gaf tijdens een bijeenkomst aan op zoek te zijn naar manier om meer contact te krijgen met mensen uit de buurt. De nieuwe winkel is dan ook een samenwerking tussen De Groene Sluis en Stichting IDO. Het IDO is een vrijwilligersorganisatie met o.a. twee inloophuizen, inloopspreekuren en tal van activiteiten voor mensen die wat extra steun in het leven nodig hebben. Al jaren heeft het IDO kleine winkels, verbonden aan de inloophuizen. Directeur van het IDO, Veerle Rooze: “We merkten dat onze kleine winkels mensen trekken. Mensen vinden het leuk om te snuffelen en daarnaast helpt het ook om de drempel naar de huiskamer van het inloophuis en die naar het inloopspreekuur veel lager te maken. Door deze nieuwe winkel willen we er ook echt voor de buurt zijn. We willen dat het een plek wordt waar je kunt winkelen, maar ook rustig koffie kunt drinken in de huiskamer en kennis kunt maken met alles wat er in het inloophuis gebeurt.”

Janneke Pikkert: ‘Samen kwamen we meteen op het idee om daar een kringloopwinkel voor in te zetten. Nou.. zo gezegd zo gedaan. Daarom hebben verschillende IDO-vrijwilligers en medewerkers hier de afgelopen maanden meegelopen om te kijken hoe het er hier aan toe gaat. We zijn op het moment druk bezig met het verbouwen en inrichten van de nieuwe ruimte’.

Duurzaam met een sociale insteek

De winkel zal gerund worden door stichting kringloopwinkel De Groene Sluis. Rooze: “De Groene Sluis heeft al veel expertise met hoe je een winkel tot een aantrekkelijke en gezellige plek maakt waar mooie spullen te vinden zijn.” Voor De Groene Sluis is dit ook een mooie kans. Janneke Pikkert: “Een gezellige en duurzame winkel met een sociale insteek is iets waar we blij van worden en dat is precies wat we hier gaan doen.”

De nieuwe winkel heeft nu ongeveer 15 vrijwilligers en zoekt daar nog mensen bij die het leuk vinden om een winkel te runnen. Aanmelden als vrijwilliger? U bent van harte welkom! Aanmelden kan via een bericht aan het IDO.

Lees hier het online artikel in de Flevopost. Of bekijk hier het volledige artikel (pdf, 130 kB – opent in een nieuw tabblad).

 

Noot van de redactie:

Een jaar lang werkten het IDO en De Groene Sluis samen in kringloopwinkel De Groene Haven. Vanaf begin augustus 2020 is de samenwerking beëindigd.

In de voorgaande maanden bleek dat het verschil tussen de manier van werken van een kringloopwinkel en hoe het IDO een winkel voor ogen heeft, groot is. Een kringloopwinkel richt zich op het bereiken van zoveel mogelijk klanten en let op de omzet, omdat het zichzelf moet bedruipen. Terwijl voor het IDO juist die klanten belangrijk zijn die normaal gezien vanwege de prijzen niet naar een kringloopwinkel gaan. We hebben daarom besloten om te stoppen met de structurele samenwerking in De Groene Haven. Wij hebben veel met en van elkaar geleerd en gaan op een goede manier uit elkaar. En we zijn blij dat we op allerlei praktische vlakken met elkaar zullen blijven samenwerken.