Herdenkingsmonument Lelystad

In februari 2020 kreeg Ger Koreman, initiatiefnemer en bestuurslid van stichting Wereldlichtjesdag Lelystad, een bijdrage van € 4.000 van De Groene Sluis om een herdenkingsmonument op te gaan richten.

Via verschillende sponsoren is daar geld bij gekomen en toen was het in oktober 2021 zover dat het monument werd onthuld. Omroep Flevoland zond hier een verslag van uit. Het is een waardig herdenkingsmonument geworden voor overleden kinderen op de begraafplaats Ölandhorst. Daarmee kunnen mensen overleden kinderen, ook stilgeboren kinderen, herdenken en elkaar troost bieden.

Op 12 december j.l. kwam een kleine honderd man bij elkaar op de Ölandhorst om hun kinderen te gedenken. De ouders kregen een slotje in de vorm van een hartje waar ze de naam van hun kind op kunnen schrijven, ze hingen het slotje aan de steenkorf en namen het sleuteltje mee naar huis. Zo blijven de herinneringen levend.

We kunnen wel zeggen dat dit herdenkingsmonument een echte aanvulling is voor Lelystad, we lezen in de reacties dat mensen niet wisten dat ze het nodig hadden, tot het er was.

In februari 2020 heeft stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis €85.000 weggegeven aan 43 goede doelen in Lelystad of directe omgeving. 12 goede doelen hebben gevraagd of ze hun geld ook in 2021 kunnen gebruiken in plaats van 2020, omdat hun activiteit geen doorgang kon vinden door de Corona maatregelen. Sinds de eerste winstuitkering in 2013 is er aan maar liefst 122 verschillende goede doelen in totaal €428.034 uitgedeeld. Zoveel goede doelen zijn er dus in Lelystad!