Keurmerk behaald

Een mooie mijlpaal! De Groene Sluis heeft het keurmerk voor kringloopwinkels behaald. Dit keurmerk wordt uitgereikt door de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland.

Op vrijdag 7 september 2018 vierden we de uitreiking met een bont gezelschap van netwerkrelaties en vrijwilligers van De Groene Sluis. Wethouder van Wageningen was aanwezig als speciale gast. Er was tijd voor een goed gesprek en iedereen kon zijn mening geven over stellingen bij het spel petje-op, petje-af.

Toekomst van kringloopbranche

Het gesprek ging over de toekomst van kringloopwinkels in Nederland/Lelystad. Daaruit kwamen interessante gespreksonderwerpen naar voren:

  • De Groene Sluis gaat de uitdaging aan om in 5 jaar het restafval van De Groene Sluis met de helft te verminderen. Dit willen we bereiken door middel van betere scheiding en upcycling (upcycling is ander materiaal maken van grondstoffen: olievat wordt lamp).
  • De directeur van de branchevereniging is duidelijk: discounters zijn geen concurrent van de kringloopwinkels. De diversiteit, kwaliteit en het soort materiaal verschilt wezenlijk tussen kringloopwinkels en discounters.
  • Een idee dat goed ontvangen werd, is een soort Sluis waar goederen die anders naar de stort worden gebracht, eerst uitgezocht worden op herbruikbaarheid. Deze Sluis zou gerund kunnen worden door een kringloopwinkel.

Verbinding en samenwerking

Er werd door de gesprekken verbinding gebracht tussen de aanwezigen. Zo vraagt één van de goede doelen, MILA, meer nadruk op jongeren en re-integratie bij kringloopwinkels. Ook wordt de vraag besproken hoe lokale kringloopwinkels meer kunnen samenwerken door onderling upcycle materialen te verdelen. De gemeente wil kringloopwinkels nog meer betrekken bij het duurzaamheidsbeleid en de verbinding om gezamenlijk in groene energie te participeren spreekt alle partijen aan.

Stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis vindt duurzaamheid belangrijk. Lees er meer over op de pagina Duurzaamheid.