Primeur in Flevoland: fysieke bouwkringloop
Bij Kringloopwinkel De Groene Sluis zijn de voorbereidingen in volle gang; in oktober zal De Groene Sluis uitgebreid zijn met een bouwkringloop.
‘Houten planken, palen, latten, platen, schroeven, strips, resten isolatiemateriaal, binnen tegels voor tenminste een vloer of wand in een kleine ruimte; dat zijn voorbeelden van materialen die binnenkort te koop zullen zijn in de bouwkringloop’, vertelt Janneke Pikkert, projectleider, enthousiast. ‘Het is in Flevoland de eerste fysieke bouwkringloop en daar zijn we heel blij mee, want het is hard nodig dat ook dit soort materialen een tweede kans krijgen.’
Een deel van het magazijn zal verbouwd worden tot winkelruimte. Ook de verbouwing en de herinrichting van het magazijn gebeurt zoveel mogelijk met tweedehands materialen. Goede bouwmaterialen die je niet meer gebruikt, kun je vanaf september naar de bouwkringloop brengen.
Eerste fysieke bouwkringloop van Flevoland
Circulair bouwen (dat wil zeggen door middel van hergebruik van grondstoffen, producten en materialen) is de toekomst in Nederland. De Groene Sluis is de eerste fysieke bouwkringloop in Flevoland. Hiermee laten we zien hoe belangrijk we hergebruik vinden, ook van bouwmaterialen.
De Groene Sluis zal zich in eerste instantie richten op de particulier en op de ZZP-er. Zo kan het een plek worden waar doe-het-zelvers eerst naar toe gaan, voordat ze naar de reguliere bouwmarkt gaan.
Save the Date
De opening van de bouwkringloop vindt plaats op zaterdag 5 oktober 2024 om 11.00 uur in De Groene Sluis. Dan wordt ook de nieuwe naam onthuld door de Commissaris van de Koning in Flevoland, de heer Arjen Gerritsen. Zet je de datum alvast in je agenda?
Provincie
Door de Provincie Flevoland zijn er de afgelopen jaren diverse onderzoeken gedaan om te inventariseren ‘hoe we de kringloop van reststromen van bouwmaterialen kunnen sluiten en deze zoveel mogelijk te redden en opnieuw in een gebruiksfase te nemen’. De Groene Sluis heeft meegedaan aan deze onderzoeken. Hierbij werden we genoemd als een kansrijke mogelijkheid om onderdeel te worden van een bouwkringloop-systeem in Flevoland. Eerder dit jaar viel De Groene Sluis nog in de prijzen tijdens de prijsuitreiking van de Flevolandse Circulaire Innovatie top 20. De Groene Sluis was winnaar in de categorie Circulaire Community.
Door provinciaal te denken in het opzetten van een bouwkringloop-systeem, kunnen grote partijen tweedehands bouwmaterialen, die als geheel te grote partijen zijn voor De Groene Sluis, deels worden verdeeld over andere vestigingen in Flevoland.
Daarom investeert De Groene Sluis ook in het opbouwen van circulaire netwerken rond de bouwkringloop in Provincie Flevoland
Verbouwing
Een deel van het magazijn wordt op dit moment omgebouwd tot winkelruimte. Natuurlijk gebeurt ook de verbouwing en de herinrichting van het magazijn zoveel mogelijk met tweedehands materialen; we werken hierin onder andere samen met Livorno en met Petersen.
We maken van de gelegenheid gebruik om ook infraroodpanelen op te gaan hangen, zodat er meer werkcomfort komt voor de vrijwilligers. De infraroodpanelen plaatsen, is een onderdeel van het verduurzamen van het pand.
De bouwkringloop wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Flevoland en van VriendenLoterij Fonds.
Vacature meewerkend voorman bouwkringloop
Om de bouwkringloop tot een succes te maken, zoeken we een ‘meewerkend voorman bouwkringloop’ (m/v) voor 28 uur in de week.
Help je mee door de oproep te delen?
Samenwerking Porteum
Leerlingen van het Technasium hebben het afgelopen voorjaar hard gewerkt om een kast te bouwen waar De Groene Sluis bouwmaterialen in kan gaan verkopen. De voorwaarde was dat er alleen materialen gebruikt mochten worden die anders weggegooid zouden worden.
De leerlingen vonden het een leuke én een moeilijke opdracht. De ‘nieuwe tweedehandse’ kast krijgt een mooie plek in de bouwkringloop.
Vrijwilligers
Wil je als vrijwilliger onderdeel worden van dit avontuur? Dat kan! We zoeken altijd vrijwilligers die willen helpen.