Voor elkaar klaarstaan is belangrijk

‘Ik vind het belangrijk om iets voor een ander over te hebben. Zo ben ik gewoon opgevoed en daar ben ik mijn ouders nog steeds dankbaar voor’, zegt Corrie Esenkbrink. Corrie is met haar respectabele leeftijd van 87 jaar de oudste vrijwilliger van kringloopwinkel De Groene Sluis.

De Groene Sluis is een kringloopwinkel waar mensen terecht kunnen voor tweedehands spullen. ‘Van kleding, gordijnen, speelgoed, muziek, boeken, elektrische apparatuur en bankstellen tot accessoires voor in huis… we hebben het allemaal!’, vertelt Corrie enthousiast.

Goede doelen

Uniek aan de winkel is dat de winst jaarlijks wordt uitgekeerd aan lokale goede doelen. ‘De avond waarop dit gebeurt is het hoogtepunt van het jaar. Iedereen is blij en trots… dat is waar we het voor doen’, legt ze uit. ‘We geven spullen een tweede leven. En de spullen die we niet kunnen verkopen gaan naar het Leger des Heils of worden gerecycled.’

Klanten helpen

De Groene Sluis telt ruim honderd vrijwilligers. Een deel van hen werkt op de afdeling inname, waar goederen worden gebracht en uitgezocht. Anderen werken in de winkel of achter de kassa. Corrie zelf staat iedere vrijdag paraat en is meestal op de afdeling textiel te vinden. ‘Ik zorg er – uiteraard samen met anderen – voor dat de kleding netjes in de rekken hangt, ik vouw gordijnen en linnengoed en leg de kussens recht. Het leukst van mijn werk vind ik het helpen van klanten. Ik denk graag mee of wijs hen de weg.’

“De sfeer is goed en we hebben een leuk team. Ik ben trots dat ik daar onderdeel van mag zijn.”

Corrie is vrijwilliger van het eerste uur. ‘We startten met twintig vrijwilligers in een klein pand, waar we al snel uit ons jasje groeiden. Sinds de verhuizing naar de Zuiveringweg, hebben we meer ruimte. Ook kunnen klanten hier sinds kort een kopje koffie drinken en een broodje eten. We werken samen met Werkbedrijf Lelystad. Mensen die werkervaring willen opdoen om later een reguliere baan te vinden zijn hier van harte welkom. De sfeer is goed en we hebben een leuk team. Ik ben trots dat ik daar onderdeel van mag zijn.’

Warm nest

Corrie verhuisde in 1970 van Kampen naar Lelystad. ‘Ik voelde me hier vanaf het moment dat ik de bus uitstapte al thuis. Wat een ruimte en frisse lucht! Als eerste bewoners van Lelystad waren we op elkaar aangewezen. We stonden voor elkaar klaar en bouwden aan de stad. Lelystad voelde als een warm nest en dit gevoel herken ik bij De Groene Sluis.’

Vrijwilligerswerk doen bij De Groene Sluis noemt ze zinvol en gezellig. ‘Ik ben dankbaar dat ik dit op mijn leeftijd nog mag doen. Dat gun ik een ander ook.’

Dit is een artikel van de Flevopost in de serie over LelystadDoet. LelystadDoet is er voor iedereen; of je nu meer wil weten over vrijwilligerswerk, al vrijwilligerswerk doet of een organisatie bent die met vrijwilligers werkt. Alles omtrent vrijwilligerswerk in Lelystad komt hier samen. LelystadDoet is te bereiken via lelystaddoet@welzijnlelystad.nl en 0320-707159.